Naši partneři

Totálně Lokálně...jste vy!

Tereza Hrušková
09/2023
Totálně Lokálně...jste vy!

Totálně Lokálně....jste vy!

Totálně lokálně vzniklo jako dobrovolnický projekt, kterým jsem chtěla ukázat lidem žijícím v České Lípě, že jim naše město má co nabídnout, a že mohou spousty věcí, pro které jezdí zbytečně daleko do velkých obchodních domů, sehnat i v lokálních obchodech a službách. Podpora drobného podnikání v malých městech je velmi důležitá, častokrát zákazníci o daných obchodech jen neví a dobrá recenze je k nim dovede. Bez lidí nebude život v centru a celém městě pestrý, a to, jaké podniky se zde otevřou a udrží, záleží nejen na živnostnících, ale především na zákaznících. 

Na začátku celého Totálně lokálně byl nápad, ale jen nápad nestačí. K tomu, aby se zrealizoval potřebujete tolerantní a podporující rodinu a také partu přátel, kteří jsou na stejné vlně jako vy, jsou ochotni dobrovolně investovat svůj čas a schopnosti a vidí v rodícím se nápadu stejný smysl. Bez toho by projekt fungovat opravdu nemohl. 

Každý z nás má nějaký talent, který projekt Totálně lokálně spojuje a posouvá dál.

Potřebovali jsme nakreslit logo, potažmo mapu a k tomu fotografie obchodů a jejich majitelů. List Lípy namalovala Alexandra Hašková a příběhy začala dokumentovat Zuzana Haneková. Na mně bylo od začátku psaní a komunikace s obchodníky, vytipovávání těch, o kterých budeme psát. To nebylo složité, protože v centru bydlím. Šlo o pro mě známé tváře, které jsem chtěla představit i ostatním. Pořád to ale vypadalo na můj vkus amatérsky, a tak jsme oslovili Jakuba Mencla, který nám pomohl s grafikou, obsluhou sociálních sítí a přinesl do projektu nové nápady. Každý z nás má nějaký talent, který projekt Totálně lokálně spojuje a posouvá dál. Aktuálně pro nás fotí Jana Knotová a některé předchozí příběhy fotila Nikola Veselá. V naší dílně vznikají další a další příběhy o českolipských podnicích. 

V září 2022 jsme vydali první Knihu příběhů Totálně lokálně, do které můžete nahlédnout například v českolipských kavárnách.

V červenci 2019 jsme si založili účet na Facebooku i Instagramu a v září 2022 jsme vydali první Knihu příběhů Totálně lokálně, do které můžete nahlédnout například v českolipských kavárnách. Také spolupracujeme s lokálním Magazínem Lípa, který mají na svědomí Ruda Živec a Jirka Gotlieber. Kluci nám umožňují měsíčně publikovat jeden příběh, a tak se vám postupně do rukou dostane 35 již vydaných příběhů také v offline tištěné podobě. 

Kniha příběhů Totálně lokálně

Nejlepší však bude, když objevíte pestrou nabídku místní scény osobně. Pomůže k tomu ve velkém i motoristická akce jménem Speed Festival. Nedávno mě oslovil pořadatel Zdeněk Lindr, kterého znáte mimo jiné z kavárny u Madony a Union. Představil mi skvělou myšlenku, jak propojit místní živnostníky s jednou z největších událostí letošního roku: rád by totiž většinu festivalu zásoboval z lokálních zdrojů. Proto přijměte již v sobotu 23. a v neděli 24. září pozvání do České Lípy na festival, který propojí mnoho skvělých lidí, nápadů a projektů dohromady. Budeme rádi, když se přijdete podívat, ať už jako diváci nebo v roli závodníků. A když v českolipských ulicích ochutnáte jídlo a nakoupíte v místních obchodech. 

Zastavte se, rozhlédněte se, objevte pestrou nabídku zboží, nakupujte a podporujte lokální obchod.

Taková záminka pro vaši návštěvu dává smysl nejen nám, ale především lokálním podnikatelům. Nebojte se vyrazit do centra města pěšky, zastavte se, rozhlédněte se, objevte pestrou nabídku zboží, nakupujte a podporujte lokální obchod. Každý jeden z nás může změnou svého rozhodnutí, a tedy nákupem u místních, rozhýbat město. Díky, když o tom budete přemýšlet. Na každém z nás záleží, protože… Totálně lokálně jste vy!