Lidé na festivalu

Nelly Pacourková a její jedinečné obrazy

Speed Festival
04/2024
Nelly Pacourková a její jedinečné obrazy

Nelly Pacourková a její jedinečné obrazy

Na nultém ročníku Speed festivalu v roce 2023 se sešla řada výjimečných osobností ze světa motorismu a umění. Mezi nimi i Nelly Pacourková, umělkyně, jejíž tvorba spojuje vášeň pro malování a automobily. Její obrazy obohatily festival a zanechaly v návštěvnících hluboký dojem.

Obraz Carrera 4S a bit differently

Nelly Pacourková je známá svým unikátním přístupem k malbě, kde se snoubí její láska k automobilům s uměleckým talentem. „Malování je pro mě cesta k objevování vnitřních emocí a k vytváření nezapomenutelných příběhů,“ říká Nelly. Její inspirace pramení z adrenalinových zážitků za volantem a z hluboké lásky k autům, která ji provází už od dětství.

„Moje vášeň pro auta a malování aut trvá už spoustu let. Stejně jako si užívám návaly adrenalinu při řízení, tak ty samé pocity zažívám i před prázdným plátnem. Malování je pro mě v určitém smyslu stejně vzrušující jako jízda na okruhu,“ dodává Nelly. Tato paralela mezi jízdou a malbou je základem její tvorby, kde každý obraz zachycuje nejen estetickou stránku automobilu, ale i emoce a atmosféru, které z něj vyzařují.

Stejně jako si užívám návaly adrenalinu při řízení, tak ty samé pocity zažívám i před prázdným plátnem.

Každé Nellyino dílo je více než jen obrazem auta – je to příběh, který nese emoce a sílu, jež jí auto evokuje. „Každý obraz, který maluji, je unikátní příběh spojený s emocemi, které ve mně auto vyvolává. Mým cílem je zachytit nejen krásu auta, ale i jeho duši a sílu, kterou přenáším na plátno,“ vysvětluje Nelly. Tato schopnost zachytit esenci a energii automobilů na plátně činí její tvorbu tak výjimečnou.

Nultý ročník Speed festivalu, kam Nelly Pacourková zapůjčila své obrazy, byl nezapomenutelným zážitkem pro všechny zúčastněné. Nellyina umělecká díla přispěla k jedinečné atmosféře festivalu a umožnila návštěvníkům prozkoumat hlubší spojení mezi uměním a automobilismem.

Pro mě je každé auto uměleckým dílem.

„Moje obrazy nejsou jen statickými obrazy aut; jsou to živá vyprávění o dobrodružství a lásce k řízení. Když maluji, snažím se zachytit nejen krásu aut, ale i atmosféru a emoce, které vyzařují. Pro mě je každé auto uměleckým dílem, a snažím se do mých maleb vtisknout všechny ty pocity a dojmy, které mě při pohledu na ně napadají,“ říká Nelly. Její styl je charakterizován dynamikou a rozmanitostí, což se odráží i ve svobodném vývoji jejích děl.

Když Nelly stojí před hotovou výstavou, je to pro ni mnohem víc než jen prezentace umění; je to oslava všech okamžiků, které formovaly ji i její tvorbu. „Obrazy a umění obecně jsou nabité emocemi, energií a daným umělcem jako takovým; jeho povahou, charakterem, tím, kým je. Aut, která jsou nádherná a mají osobnost, je strašně moc, ale ikony jsou prostě ikony. Nejen kvůli vzhledu, ale kvůli jejich charakteru,“ vysvětluje Nelly.

Obraz Red Beauty

Nelly často nechává svou inspiraci volně plynout. „Původně jsem například netušila, proč kupuju kulaté plátno, ale jakmile jsem ho měla na stojanu a chvíli na něj koukala, tak mi tam to SL prostě sedělo. Pak je druhý scénář, jako s Black & White Traction, kdy jsem ten obraz najednou měla před očima a už je zbýval ho přenést na plátno,“ říká.

Díky umělkyním jako Nelly Pacourková se nultý ročník Speed festivalu stal místem, kde se setkávají umění a motorismus v harmonické a inspirativní symbióze. Nellyina přítomnost a její obrazy přispěly k tomu, že festival zanechal v paměti návštěvníků nezapomenutelnou stopu.