Lidé na festivalu

Filip Houdek: jako umělec spolupracoval s Louis Vuitton, teď je součástí Speed Festivalu

Speed Festival
06/2024
Filip Houdek: jako umělec spolupracoval s Louis Vuitton, teď je součástí Speed Festivalu

Filip Houdek: jako umělec spolupracoval s Louis Vuitton, teď je součástí Speed Festivalu

Věděli jste, že v Kamenickém Šenově máme nejstarší sklářskou školu na světě? Je zapsaná v programu kulturního dědictví UNESCO. A právě tam začal svou uměleckou cestu jeden z nejvýznamnějších českých výtvarníků a designérů současnosti Filip Houdek. A protože bude důležitou součástí umělecké sféry Speed Festivalu, rádi bychom vám ho představili.

První designový ateliér založil už ve 20 letech

Tehdy byl na stáži v nizozemském Utrechtu a Leerdamu. Toužil po místě, kde bude mít prostor pro svou nezávislou sklářskou a uměleckou tvorbu, a tak založil HG Atelier Design.

„Volná tvorby byla vždy mou cestou. Po zkušenostech v různých společnostech jsem věděl, že musím pracovat samostatně a být nezávislý,“ říká Filip H.

Umělecký ateliér brzo slavil velké úspěchy. Spolupracoval s nejprestižnějšími značkami jako Louis Vuitton, Moser, Vista Alegre, Baccarat nebo osobnostmi jako Aric Levi a Audemars Piquet.

Pro Louis Vuitton a jejich VIP klientelu navrhl společně se svým bratrem kolekci dárkových předmětů, pro 160. výročí Moser zase svítidlo a speciální kolekci LUDWIG.

Na stáži v italském Bergamu si pak odskočil k interiérovému designu a pracoval jako interiérový architekt pro módní značky La Officina Della Moda. „Zapojil jsem tenkrát do interiérů solitéry tvořené ze skla, byla to pro mne ohromná zkušenost,“ vzpomíná Filip H.

Duší byl ale vždy hlavně umělec.

Talent sdílí se svým bratrem

Kromě HG Atelier Design Filip Houdek založil také studio HOUDEK.ART, umělecký projekt MADE IN BOR a GLASSBROTHERS, pod kterým tvoří společně se svým bratrem Lukášem.

Jako umělecké duo sklízí úspěch nejen v Čechách, ale i v Monaku, Itálii, Německu, Francii nebo Belgii. Jejich díla vystavovali například ve vyhlášené mezinárodní galerii GOODWOOD ART GALLERY v Antverpách, ale najdete je i v prestižních galeriích a muzeích ve světě.

Díla, která ohromila svět

Nejnovější umělecký projekt obou bratrů s názvem PASSION je věnovaný motorsportu. Posouvá hranice umění v této oblasti a propojuje dva odlišné světy výjimečným přístupem.

Mezi nejznámější díla bratrského dua ale bezesporu patří světelný objekt ARMSTRONG z projektu OBSESSION. Tento unikátní objekt, z velké části věnovaný kontroverzní osobnosti Lance Armstronga, objel řadu domácích i zahraničních výstav.

Asi vás nepřekvapí, že v roce 2023 byl Filip Houdek zařazen mezi 50 nejvlivnějších osobností výtvarné scény v České Republice.

Co vás od Filipa Houdka čeká na Speed Festivalu?

Speciálně pro festival vytvořil plastiku Eliška, kterou najdete vedle Bugatti T35. Filip je ale také důležitou součástí organizačního týmu. Rozhoduje například o tom, které obrazy uvidíte ve VIP prostoru věnovanému Ferrari nebo která umělecká díla potkáte vystavená přímo v centru České Lípy.

Máme radost, že jsme pro uměleckou tvář Speed Festivalu získali tak významné jméno. Ať už jste milovníci umění, nebo dorazíte hlavně kvůli motorům, věříme, že vás jeho práce zaujme. Nejsou auta sama o sobě tak trochu uměním?